keskiviikko 9. tammikuuta 2013

Cosplayblogit (Suomessa)

Kas. Vuosi vaihtui. Onneksi olkoon, selvisit maailmanlopusta. Ehkä ihmettelet, miksi Cirque du cosplayssa ei ole kuulunut Gaalapäivityksiä. Tähän on kaksi syytä: A) en kirjoita mitään, mikä tulee pakottamalla B) en ole juuri kyseisen aiheen pohdiskeluun edelleenkään valmis.

Sen sijaan, ajattelin tällä kertaa avata hieman cosplayblogifilosofioitani.

Suomalaisten cosplayblogistejen keskiarvoinen määritelmä = Henkilö, joka harrastaa cosplayta ja valmistaa vuodessa vähintään yhden uuden puvun. Harrastuksen aloittamisesta ennen blogia on enemmän kuin vuosi. Käy tapahtumissa, kerää kuvia siellä käyttämistään cosseista blogiinsa ja kirjoittaa tapahtumasta ja mitä teki siellä. Blogin ulkoasusta käy ilmi jokin kuva/kuvia, joissa cossaajablogisti kokee näyttävänsä tarpeeksi edustavalta yhdessä lukuisista karnevaalipuvuistaan. Pitkin vuotta ripotellaan paljon kuvia tulevista cosplaysuunnitelmista, jotka eivät välttämättä edes toteudu.
Disclaimer: Määritelmä on koottu käyttämällä havainnointikykyä, ei tilastoja.

Seuraan tällä hetkellä Bloggerin kautta noin 50:tä cosplayblogia, joista yli 95% on suomalaisia. Tämä kertoo jotain suomalaisen cosplayskenen blogikeskeisyydestä tapahtumien ulkopuolella ja ehkä jonkin verran niiden sisälläkin. Aloittaessani bloggaamisen lempiharrastukseni aiheella minulle luotiin kuvaa, että cosplaybloggaaminen ei kuulu kaikille ja jos sul ei oo oikeesti mitään sanottavaa tai jaettavaa, niin sitten sellaista olisi ollut turha perustaakaan.

Omalta osaltani haluaisin pikemminkin kannustaa luomaan oman blogin, jos siltä tuntuu. Cosplayblogia ei kannata perustaa vain mielistelläkseen, vaan sen sijaan käyttää sitä tismalleen omiin tarpeisiinsa, jos niitä on. Tarve voi olla jokin muukin kuin vaikuttaa skenen asioihin! Esimerkiksi nauttisin, jos joku perustaisi sarjakuvablogin cosplaytoilailuistaan ihan omaksi huvikseen (nyt on myönnettävä, että tällaista on tullut aina välillä jopa harkittua.) Jokatapauksessa, kenenkään ei ole pakko lukea blogiasi, joten aina ei ole paikallaan miettiä miellytätkö blogisi sisällöllä juuri jotain tiettyä henkilöä tai kohderyhmää. Ei ole pakko päivittää joka viikko tai kuukausi. Jos koet lukijoiden olemassa olon tärkeänä, pidä huolta, että silloin kun blogisi hengittää, annat lukijoillesi jonkin syyn tai syötin, jolla he pysyvät mukana kyydissäsi. Ja nyt on myöskin korostettava, että ei ole huomiohuorausta keskittyä blogissa itseensä. Minne virta kuljettaa, on minun neuvoni.

Paineita saattaa aiheuttaa, että cosplayblogisteilla on keskenään mahdollisuus tavata toisensa, kuten taustalla varmasti tiedostetaan. Listallani ei taida olla yhtäkään tapausta, joka ei kulkisi samoissa tapahtumissa, piireissä (tai ainakin piirin piireissä) ja ohjelmissa kuin minäkin. Meillä on yhteinen kiinnostuksen kohde. Cosplay. Ja Suomi on pieni maa. On selvää, että tässä vaiheessa cosplayn pääpaino ei vielä koskaan ole ollut harrastaa sitä esimerkiksi kunnittain, vaan kaikki tiet vievät yleensä tapahtumiin. Kaikki lukijat eivät välttämättä ole cossaajia, mutta heistäkin yllättävän moni voinee tapahtumassa osoittaa sormellaan kenen blogeja arkenaan lukee. Siinä mielessä kullakin cosplaybloggaajalla on harteillaan suuri vastuu kaiken blogiformaatin tuoman vapauden rinnalla. Ehkä juuri siksi kovin kärkkääseen keskusteluun tietyistä aiheista harvoin ryhdytäänkään. Minä ainakin mielelläni myönnän, etten kovin helposti lähde sörkkimään muurahaispesää, vaikka mieli tekisi.

Sen sijaan cosplaybloggaajilla on taipumus tyytyä tekemään tylsiä päivityksiä, joissa kaikissa toistetaan samaa kaavaa ja kopioimalla muiden tyyliä pelataan varman päälle. Vanhat aiheet otetaan väärällä tavalla (eli kopioimalla) esiin ja ne saavat turhan helposti apinoimisen ja puhkikuluttajan leiman. SIKSI tässä pari vinkkiä, joilla tärkeätkään jo-käytetyt aiheet eivät sula massan joukkoon.

1. Jos tiedät jonkun kirjoittaneen aiheesta aiemmin, tuo se ilmi tai mainitse kuka on ottanut sen aiemmin esille.

2. Koita tuoda tekstiisi jotain uutta. Jos uutta tietoa on kovin vähän, onko järkevää jälleen kopioida jo nähtyä ja kuultua ja ujuttaa sekaan vain pari tuomaasi uutta pointtia? Tiivistä aihetta ja tee siitä syvällisempi käsittely, jos taivut edelliseen.

3. Älä aina mieti, mitä muutkin tekevät tai mielestäsi haluavat kuulla. Mitä näkemyksiä ja kokemuksia sinulla on hallussasi, joita ei olla vielä tuotu esiin muissa cosplayblogeissa? Aiheita ja ideoita kyllä on, tekosyyt siis sikseen ja alkakaa luoviksi!

Noudattaen aiempaa esimerkkiä otan esille aiheen, jonka pampampaa --- Rimppu nosti aivan hiljattain esille. Koska puheenaihe on hyvin tuore, name droppaamiseen oli hyvä syy. Annetaan propsit aloittajalle. Ja aihe taas on --- pampampaa --- itse name droppailu! Katsokaas, kyseistä ilmiötä on vaihteeksi hyvä puolustaa. Haluan poistaa name droppailun blogeista negatiivisena ilmiönä ja sen sijaan muuttaa sen neutraaliksi tai peräti positiiviseksi ilmiöksi.

Name droppailussa ei pitäisi olla mitään hävettävää. Siihen pitäisi suhtautua niin, että kun pudotan tekstin joukkoon n i m i ä, se on tarkoitettu mainokseksi dropatulle ihmiselle. Ehkä juuri dropattu henkilö sai juuri uuden lukijan tekosi johdosta (oli sitten entuudestaan kuinka luettu blogisti tahansa). Tässä kohtaa tuleekin usein niitä väärinkäsityksiä/väärinkäytöksiä. Luovutaan niistä kokonaan, jookos kookos? Muutenkin pelkästään blogittomien ihmistenkin mainitsemisen paheksuminen on perseestä. Lisätäänpäs name droppailulle symbolisesti sensuuri ja demonstroidaan asiaa:

"---illalla lähdettiin vielä jatkoille cossit päällä *****n ja *****n kanssa ja oli ihan hiton hyvä meininki!"

"---lempparicossajani kisassa oli ehdottomasti se joka voitti, mutta enhän minä mitenkään voi linkata sen blogia tähän, kun te tunnette sen kuitenkin kun se voitti ja se on oikeesti muutenkin aika fame."

Ihan oikeasti. Mikä ihmisiä vaivaa-a?! Tiettyjen toimintojen välttäminen välttyäkseen nuoleskelijan ja pyrkyrin maineelta osoittaa mielestäni vain takaisin välttelijään. Erittäin suomalaisluontoista, sanon minä.


Lopuksi listattuna muutama cosplayblogi, joita kantsii lukea enemmän, eivätkä ehkä vielä ole ennättäneet omalle lukulistallesi:


Cosplay syndrooma
Päivityksiä ei saa kovin montaa kertaa vuoden aikana, mutta sitäkin enemmän asiaa!

Lily of Lilian
Vielä suhteellisen tuore blogi Ilseltä, joka on yritteliäs sekä varsinainen söpistelyn keskus.

Kankaita ja kuumaliimaa
Herkullisia WIP-päivityksiä.

Serious Business
Koska Maijua ei voi olla missään liikaa. Erittäin inspiroivat WIP-kuvat ja päivitykset.

Outoa Ompelua
Hiljalleen aktivoitunut cosplayblogi, jossa paljon länkkärihahmonannaa.

Hanskun cosplay ahdistukset
Tasapainoisesti pukuedistystä pinoavia tekstejä sekä jatkuvasti kehittyvää sisältöä.

Voisin olla sun äitis
Uudehko blogi, mutta vanha tekijä, joka osaa hommansa.

Casualty cosplay
Ihanat cossaajat, ihania kuvia sekä hyödyllisiä tutoriaaleja.

4 kommenttia:

 1. Toim. huom.:

  "Henkilö X kirjoitti asiasta blogissaan, tässä linkki" = täysin normaali, rakastettava ja kaikin tavoin suotava lähdeviittaus

  "Tein sitä ja tätä sen ja tämän henkilön kanssa ja linkkaan tässä sivussa niiden ihkut blogit" = täysin normaalia kerrontaa ja iloista mainosta mainituille henkilöille

  "Oon muuten henkilön X läheinen ystävä" (kun henkilön X on tavannut tasan kerran/kun haluaa ns. itseään paremman henkilön kanssa kommunikoimista mainostaen tuoda esille oman erityisyytensä) = name droppailua

  Urban Dictionary valaisee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy heti tarkentaa, etten tehnyt tässä yhtään minkäänlaista hyökkäystä tai edes vastinetta edelliselle videollesi. Tästä kun on puhuttu myös toisaalla name droppailun nimellä. Tarkoituksena on karsia sellainen rasittava muoti-ilmiödissaus, joka saattaa pienistäkin väärinkäsityksistä lähteä liikkeelle, varsinkin kun sen esittää coneja pitkään kolunnut konkari kieli poskella.

   Asia on niin, että tunnen ihmisiä, jotka ovat ottaneet paljon aikasemmin tapahtuneen älähdyksen erittäin tosissaan ja niistä puhutaan ihan hemmetin ärsyttävällä äänensävyllä coneissa.

   Nyt sitten pyörittelen peukaloitani ja toivon, etten jälleen kerran kirjoittanut jotain erheelliseen tyyliin, josta sitten kumpuaa lisää väärinkäsityksiä! :x

   Poista
  2. Toimikoon sananselitys siis valaisevana lisähuomiona kaikille merkinnän lukeville! :D

   Olen henk. koht. varsin kärkäs huomauttamaan, jos sanoja/fraaseja käytetään väärässä asiayhteydessä (ammatinvalinnan varjopuolia jne.), joten tunsin pakottavaa tarvetta selventää. Kenties UD-linkin voi välittää edelleen aiheesta toisaalla keskustelleelle kansalle!

   Poista
 2. Hyödyllisiä vinkkejä ja mielenkiintoinen postaus josta välittyi vinkeä fiilis. Oikein hyvä. Kiitos myös kommenteissa tehdystä termin selittämisestä; itsellä on jo jonkun aikaa ollut epäselvyyttä siitä mitä se name droppailu oikeastaan on.

  VastaaPoista