tiistai 28. helmikuuta 2012

Potuttaako? osa 1/2

Olen ollut hyvin hiljaa omista mielipiteistäni jo jonkin aikaa tämän blogin rajojen sisällä. Saatoin joskus aikanaan loukkaantua jostain keskustelunaiheista, koska saatoin olla hiukkasen epäkypsä kestämään kritiikkiä tai myöskään antamaan sitä. Sitten jossain vaiheessa nöyristyin ja huomasin, että minun ei olisi järkeä kirjoittaa omia mielipitetäni vain siksi, että haluan sanoa jonkun mielipiteen.

Jotkut ehkä muistavat Anikissa ketjun jonka tarkoituksena oli saada avautua vapaasti cosplayn inhokkipuolista. En ota näkökulmaksi (vielä) tässä tekstissä käytännön cosplayaamista, vaan laajennan juttua yleiseen cosplaysekeneen. Varoituksen sanasena: Tämä juttu sisältää paljon raivostuttavia giffejä teidän raivoksenne. Harmi. Nyt annettaan palaa. Pumpkin ilmaisee asiattoman(ko) cosplayragensa 3.... 2.... 1....

1. En edes tiedä, miten kummassa olen saanut tällaisen asian ymmärrykseeni, että ihmiset syyttelevät toisiaan huomionhakuisuudesta, jos on tapana osallistua cosplay-kisoihin paljon. Cosplay-kisaaminen on kirjaimellinen tapa joutua suuren joukon eteen huomion keskipisteeseen. Mutta kysymys onkin, onko siinä mitään väärää? Joillakin innovaationa on antaa yleisölle jotakin, toiset mittelevät omista taidoistaan. Hyviä syitä kisata uudelleen ja uudelleen voi olla noin miljoona kullakin cossaajalla, etkä sinä kateellinen tiedä syistä mitään, joten menkäätte nurkkaan häpeämään, jotka ovat ylempään syytökseen koskaan syyllistyneet.

2. "Ethän sä hymyile ollenkaan, sä varmaan vihaat mua" annetun halin yhteydessä (=liian elitisti käyttäytyäkseen riehakkaasti?!?!?!11!1) Aina ei välttämättä tarvitse näyttää pirtsakalta, koska ei olla missikisoissa. Onhan se mukavampaa toki halata ihmistä, joka näyttää haluavansa sitä, mutta kaikista naurettavinta tämä on silloin, kun on juuri tehnyt halinsa in-character. What is this respect. Koittakaa ymmärtää. Koettu useammin kuin kerran.

3. ....Mistä päästäänkin seuraavaan asiaan. Fandomeita on monenlaisia, mutta ärsyttävimpiä fandomeita ovat epärealistiset fanservut, joita coneissa tykätään harjoittaa. Ärsyttävimpiä sellaisia ovat ne, joissa hahmot ovat kaukana Tiibetissä, kun puhutaan siitä, mikä olisi kulkisi edes hiukan in characterin rajojen sisäpuolella. Kaikki saa tehdä, mitä tykkää, mutta minusta tuollainen on näin yleisesti ottaen kamalaa.

4. Epäsuunnitellut tai epäkarismaattiset cosplayjuonnot eivät ole rage, ne ovat Meh.

5. On ihailtavaa, miten moni loppujen lopuksi uskaltautuu cosplay-lavoille tekemään hiukan kehnommankin esityksen, mutta _tautisen_huonolaatuiset_ääniraidat_ cosplayesityksissä ovat mielestäni sellainen asia, jota ei yleisön ei tarvitsisi joutua kestämään. Ja mikä parasta, tälle asialle voidaan jopa tehdä jotain! Ehdotankin, että tyydyttävää laatua huonommat kohisevat, rahisevat omaäänitteet voitaisiin vain kieltää ja käskeä korjaamaan ääniraitojen esitarkistuksen yhteydessä. Ihan tosi.6. Vocaloid. Ei, ei Naruto, Bleach tai Hetalia. Vocaloid. Niitä on kaikkialla. On minulle hirveä pettymys saada kuulla sen ja sen ja sen cossin olevan Vocaloidista, koska kaikki ovat nykään Vocaloidista. Muutenhan en näkisi sitä yhtään niin rasittavana käsitteenä, mutta koen Vocaloidin Todella. Ohueksi. Resurssiksi. Cossata. Laiskin vaihtoehto ikinä on miettiä, että mitäkö sitä cossaisi ja sitten voi helposti valita anime-hahmojen näköisen Vocaloid-tyttelin tai tytönnäköisen poikkelin, koska voit väittää tuntevasi hahmosi katsomalla yksi tai kaksi videota Vocaloid-kappaleita Youtubesta. Onko kuinka moni cossaajista edes hankkinut tota laulusynteettisaattoria itselleen ennen cossaamista? Ja sitten kaikki on jee. Vocaloid. Nyt annan täydet valtuudet ihmisten tulla puolustamaan peliään ohimovaltimot pullistellen, koska siten ymmärrän vocaloidisteja edes hieman paremmin. Sillä teette siis suuren palveluksen. Sama rage nyt loppujen lopuksi koskee mys Hetaliaa omalla tavallaan. Viiden minuutin jaksot ovat mielestäni nyt vain liian helppo vaihtoehto löytää suosikkianimesarjansa. Mutta kertokaahan siis: Kuinka monet hetaliaatikot ja vocaloidistit ovat laiskoja?

7. Vähän vähemmän rage ja vähän enemmän excusez-moi (=lue, ranskaksi anteeksi mitä) tulee silloin, kun nuoremmat cossaajat tulevat tarkastelemaan pukuasi läheltä otsa kurtussa ja toteavat sitten, että "sä et kuulosta siltä hahmolta", "sä et kävele niin kuin se hahmo" ja "sulta puuttuu tästä kohdasta jotain"(mitä siis kyseisessä versiossa hahmon puvusta ei todellakaan edes puutu). Mitä on tämä noloa nolompi päteminen? Selän takana dissaaminen on tilanteesta riippuen väärin ja moni on todennut, että tehkää se päin naamaa. Noh, päin naamaa se osoittuu olevan turhaa ja naurettavaa. Cosplay-puvussa käveleminen conalueella ei ole cosplaykisa, eikä minusta kenenkään tarvitse olla ic joka vitsin hetki. Eikä minkään conalueella kävelevän puvun tarvitse olla myöskään täydellinen.

8. Mikä on ärsyttävämpää kuin glomppaaminen? Ryhmäglomppaaminen.

9. Juoksukilpailut coneissa. Mikä on ärsyttävämpää kuin yksi juokseva Naruto? Kymmenen juoksevaa Narutoa leikkimässä takaa-ajoleikkiä. Tai L:lää! Tai ihan sitten vain ne puvuttomatkin conikävijät. Glomppaaminenkin yksinään on vain hieman outoa ja sekavaa, kun itsellä on kosketusherkkä puku päällä, se on hyvin häiritsevää. Mutta tulkaapa täydellä vauhdilla ja isolla joukolla juosten kohti niin vapautatte minun sisäisen yhdeksänhäntäisen kettuni. Juokseminen on varmaan se oikea tapa purkaa energiaa AD/HD:sta kärsiville koirille, mutta ei niitäkään juoksuteta koiranäyttelyissä. Eli jättäkääpä ne juoksemiset mielummin niille lenkkipoluille. Niitäkin löytyy conalueiden ulkopuolelta yleensä runsaanpuoleisesti.

10. Viimeisenä, mutta ei-cosplayaiheisena ragena ovat näennäisesti asialliseen tyyliin kirjoitetut kommentit, joilla pureudutaan epäolennaisiin asiohin ja pyritään saamaan ihan asiallisenkin tekstin kirjoittaneen ihmisen tekstin vaikuttamaan pieneltä, lapselliselta ja vähäpätöiseltä. Eri asia on kirjoittaa ihan oikeasti asiallisia kommentteja tai yksinkertaisesti asiallinen mielipiteensä asiasta rikkomatta netikettiä.


Muistakaa, että tämän tekstin tarkoituksena ei ole sanoa, että on väärä mielipide olla erimieltä kuin minä. On oikein keskustella lisää näistä aiheista, enkä myöskään väitä juuri kirjoittaneeni aukotonta ja absoluuttista blogitekstiä. Miten olisi haaste? Kirjoita omat ragesi vastauksena tälle merkinnälle omaan blogiisi.

Tulossa myös: Potuttaako? osa 2/2 ja teksti siitä, mikä sitten toimii ja on ihailtavaa näissä piireissäNyt kävi näin,

Pumpkin

29 kommenttia:

 1. Hymisen nyt itsekseni iloisesti... Aina se lämmittää sydäntä, kun muutkin vetävät agret aivan samoista asioista kuin itse <3 Ja se on vielä kivempaa, kun joku oikeasti ilmaisee agret niin kuin agret tulee ilmaista eli ragettamalla <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Henniina, you know i looove youuuuu right? *Le bishie MEGUSTA* Itsellä menee Vocaloidissa hermot, kun tyypit ovat alkaneet cossaamaan sitä FANART puvuista, jotka eivät ole minusta niitä oikeita pukuja, Näin Kitaconissa yhden nuoremman tytön, joka oli Miku vocaloidista, mutta päällä Ippaista ostettu toisen sarjan cosplay puku. ja huom, kisasi tällä. Ymmärrän kyllä, nuori ja tietämätön, mutta tämä koskee niin moneen muuhunkin.... En pidä sitä enää cosplayaamisena. Oma mielipide, ei muiden. Mutta se on kuin vaikka Mousse cossissani vetäisin Sailor Moonin puvun päälle. Se ei ole oikein. Minua kans on hieman tökitty tuolla huominhakusella asialla. En tiedä miksi ihmiset tietää ketä olen, ne vain tietää. Kai se on se kirous kun käyttää samaa nikkiä teini-iästä ja puhuu paljon netissä. Sigh....

   Poista
  2. Kyllä, joskus on aika jees pistää tuulemaan ja ilmaista turhat mielipiteensä. BD Yays for the rage.

   Poista
 2. Saattaa olla ettei sun kannattais puhua tosta vocaloidista, koska et oo nyt oikein ymmärtänyt tota koko juttua. Hence, olet väärässä. Siinä ei oo mitään sen laiskempaa kun muissakaan fandomeissa. Ei, et voi "tuntea hahmoa" katsomalla 2 youtube videota.

  Vocaloidin perimmäinen idea on "mene, ja luo itse." Kuitenkin, se varsinainen ohjelma on melko tyyris, ja osatakseen sitä käyttää kohtalaisesti, käyttäjän on tiedettävä aika paljon musiikin luomisesta. Oon kokeillut (pirate bay<3). Ei ole mielekästä 13v ernulle ostaa tollasta ohjelmaa, jota hänen täpötäysi windows vistansa jaksaa hädin tuskin pyörittää. Tämä osuus vocaloid rumbasta on siis hyvä jättää ihmisille, jotka oikeasti jopa osaavat tehdä musiikkia. Joku sitten taas osaa piirtää, joku 3D-animointia. Näin syntyy miljoonat youtube-videot. Niitä pukujakin on miljoonia cossattavaks, osa monimutkaisempia ku toiset.
  Tää on fandomi, joka on, toisin kuin muut, itse perustanut itsensä, antanut hahmoille luonteenpiirteet, ja täyttänyt interwebsin tuhansilla tarinoilla. Älä hauku laiskoiksi.
  Tottahan se on, että ehkä suurin osa niistä keitä coneissa näät, on laiskoja pikkuernuja jotka on vaan vetäneet peruukit päähänsä, tyyliin "heeeiii kato mä oon Len<3<3<3!!1!!11!1" mut NIITÄ ON JOKA PAIKASSA, joka fandomissa, joka conissa. Mitä se on meiltä pois.

  Vaikka enhän mä tät hommaa niin paljon fanita. XD Tykkäsin siit ennenku se oli massa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää täysin paikkansa, että en Vocaloid-juttuja ymmärrä, mutta olen silti ihan tyytyväinen, että sanoin sen ääneen, koska homma on kuumentanut aivojani aika kauan.

   Vocaloidin ydin lienee kuitenkin siinä, että se on äänisynteettisaattori. Jotkut hankkivat tuon ohjelman ja toiset ilmeisesti kuuntelevat sillä tehtyä musiikkia. Koska tapaus on useasti jälkimmäinen, sehän ei ilmeisesti ole kuitenkaan enää sen kummempi asia kuin jonkun j-pop yhtyeen fanittaminenkaan. Mutta siis se nyt on ainakin huono tekosyy, että ohjelma olisi liian kallis. En minäkään koskaan, enkä ikinä cossaa hienon näköistä hahmoa jostain pelistä, jos en tunne sitä hyvin ja vähintään päässyt muutaman kerran tuota peliä itse pelaamaan. Kaikista mieluiten omistan itsekin tuon pelin, ennenkö väitän olevani pelin fani.

   Sitten tullaan myöskin kysymykseen, että mikä tekee hahmosta vankasti nimen omaan cosplayaamisen arvoisen hahmon, jos homma perustuu vain fanien rakentamaan fandomiin. Itse en tiedä näistä jutuista, joten kysynkin paremmin tietävältä, onko näille hahmoille luotu kuinka pitkälle virallinen tarina ja maailma?

   Poista
  2. Käsittääkseni vocaloid hahmoja cosplayataan lähinnä laulujen perusteella. Suurin osa niihin liittyvästä materiaalista kun on fanitehtyä, mikä sinällään ei mielestäni tee siitä yhtään sen vähäpätöisempää kuin viralliestakaan materiaalista.

   Monilla kappaleilla on täysin omat tarinansa. Eri laulujen mukaan esimerkiksi Rin voi kappaleesta riippuen olla vaikkapa kaukaisen maan julma hallitsija (Daughter of evil) tai robotti, joka tekijänsä kuoltua toivoo itselleen sydäntä, joka oli ainoa asia, mitä tämä tekijä ei hänelle voinut rakentaa. Miksi olisi yhtään sen enempää väärin cosplayata tarinallisten laulujen, kuin animenkaan pohjalta?

   Virallisia luonteita hahmoille ei tietääkseni tehty, mikä on mielestäni hyvä, sillä rajoittaisihan se melko pahasti kappaleiden tekijöitä (Vähän kuin sähköpianon tekijä määräisi, millaista musiikkia soittimella on tarkoitus tehdä). Toki fandomissa on kehittynyt käsityksiä tästäkin asiasta.

   Ei myöskään voida väittää, että muiden kuin virallisten asujen tekeminen olisi laiskuutta sillä kuten jo aiemmin maiitsin; suurin osa vocaloideihin liittyvästä materiaalista ei ole virallista.
   Vai voiko joku väittää, että esimerkiksi aiemmin mainitsemani Daughter of evilin mekko (http://www.cosplayhouse.com/images/D/3-804.jpg) olisi jotenkin helpompi ja vähemmän aikaa vievä ratkaisu, kuin Rinin virallinen vaateparsi (http://media-worlds.theotaku.com/14347-614812-20100626151807.jpg)?
   Mikäli minä ompelusta mitään ymmärrän, asia voisi olla jopa päinvastoin.

   Cossataanhan niitä j-bändejäkin....
   Lisäksi, kuten Peanut aiemmin totesi, vocaloid on kalleutensa lisäksi vaikeahko käytettävä ja mitä järkeä kaikkien fanejen on sitä hankkia, jos pääasiassa tahtovat vain kuunnella muiden tekemiä kappaleita. Voihan bändejäkin fanittaa osaamatta itse soittaa. Pohjimmiltaan vocaloid on vain ääni.... paketin kannessa oleva kuva hahmosta on vain tekemässä tuotteesta houkuttelevampaa.

   Poista
  3. Kiitän vaivannäöstäsi valaista asiaa vielä hieman lisää. Laiskuudella en viitannut pukujen tekemisen vaikeuteen tai helppouteen, vaan johonkin muuhun. Tästä aiheesta lisää Potuttaako? 2/2:ssa.

   Poista
 3. On totta, että on olemassa myös laiskoja Hetalia cossaajia jotka kaivavat pari viiden minuutin jaksoa jostain kivasta hahmosta ja sanovat sitten tuntevansa koko tyypin. Kun tässä nopean laskun suoritan niin jaksoja on 104 (koska erikoisjaksot) joten koko sarjan läpikatsomiseen kuluu hieman yli kahdeksan ja puoli tuntia. Mutta kunnon Hetalisti ei jätä asiaa tähän. Kuten Peanut tuossa sanoi laiskoista pikkuernuista ''NIITÄ ON JOKA PAIKASSA, joka fandomissa, joka conissa. Mitä se on meiltä pois.'' Mutta itse tunnustan, että olen katsonut jokaisen jakson, sen yhden elokuvan ja lukenut joka ikisen sarjakuvan tapaisen. Suurin osa tuntemistani Hetaliaa cossaavista ihmisistä ei jätä sitä tähän, kuten en tee minäkään.
  Kun löydetään sopiva hahmo käydään ensin läpi kaikki jaksot sun muut, sitten kaikki mahdolliset asut. Sitten jos ei vielä riitä, niin käydään läpi kaikki asut mitä kyseisen valtion päämiehet ovat koskaan pitäneet. Sitten aletaan käymään läpi Wikipedian historiaosuus ja parhaillaan lainataan pari kirjaa kirjastosta.
  Hetalia voi vaikuttaa helpolta sarjalta, mutta jos todella haluaa päästä sisälle fandomiin ja hahmoon pitää oikeasti olla valmis koluamaan läpi sitä historiaa. Ja sieltä etsiä kaikki mahdollisuudet hahmon suhteista sun muusta.

  Minä pidin Hetaliasta jo ennen kuin siitä tuli conien yksi cossatuimmista sarjoista ja pidän edelleen. Mutta anteeksi vain, en oikein innostu koskaan siitä, kuinka ihmiset tulevat sanomaan, että se olisi helppo sarja käydä läpi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostat mallikelpoiselta Hetalia-fanilta, onnittelut siitä. En todellakaan väitä, ettenkö itsekin tuntisi samankaltaisia tapauksia muutenkin, mutta kyllähän tämä Hetalian määrä ihmetyttää ja siksi oli pakko tunkea tekstiini epämääräinen hypoteesini. Mutta myönnettäkööt, etteivät nämä muutamat mallitapaukset saa yksinään epäilyksiäni kaikkoamaan. Ei sillä, ettkö heille tai kenellekään olisi oikeasti minun mielipiteelläni väliä.

   Poista
 4. Ah, aivan loistava postaus. Hyvä aloitus aamulle. o/ Olen samaa mieltä noiden huonosti käyttäytyvien animelasten suhteen; jokaisen pitäisi tajuta ettei con ole juuri häntä varten väsätty yksityinen leikkikenttä jolla saa mellastaa niin paljon kuin sielu sietää. Monelta harrastajalta tuntuu puuttuvan elintärkeä taito nimeltä toisten huomioon ottaminen.

  Ja sitten vähän lisää Vocaloid-aiheesta: Kuten Peanut jo sanoikin, "Tää on fandomi, joka on, toisin kuin muut, itse perustanut itsensä, antanut hahmoille luonteenpiirteet, ja täyttänyt interwebsin tuhansilla tarinoilla." Vaikka omistaisikin Vocaloid-ohjelman, ei siinä tutustuisi Mikun/Kaiton/Lukan jne. luonteeseen yhtään, ainoastaan siihen millä tavalla tämä minkäkin biisin esittää. Jos haluaa tutustua hahmoihin tarkemmin, ei oikein ole muuta mahdollisuutta kuin katsoa fanien tekemiä videoita. Itseäni Vocaloideissa kiehtovat juuri noiden PV:den mielenkiintoiset ja kutkuttavat tarinat, esim. Alice Human Sacrifice, Daughter of Evil -sarja jne. Näiden PV:den eteen on selkeästi nähty paljon vaivaa; on tehty biisi ja väsätty siihen video, on suunniteltu hahmoille kokonaan uudet asut ja mietitty mikä hahmo sopii mihinkin rooliin tarinassa. Yhdellä Vocaloid-hahmolla on rajattomasti puolia juuri näiden tarinoiden ansiosta joten ei ihmekään että kaikenlaiset fanit löytävät niistä omat suosikkinsa. Joku tykkää perus-Mikusta, joku yandere-Mikusta ja joku prinsessa-Mikusta ja kaikkia näitä cossatessa on kuitenkin kyse aivan samasta hahmosta. Tällaista monipuolisuutta ei perusanimehahmojen kanssa oikein ole mahdollista tavoittaa. Monilla tuntuu lisäksi olevan pahemmanlaatuinen "massacossien" pelko, eli kun 10 perus-Mikua samassa conissa alkaa kyllästyttää on aika vaihtaa ylle Mikun musta yksityiskohtainen kermakakkumekko Alluring Secret, Black Vow -videosta. Tosin itseäni tämä vähän huvittaa, sillä Vocaloidit itsessään OVAT jo ns. "massacosseja". ;) Sitten voitaisiinkin ruveta pohtimaan mikä ihmisiä näissä "massacosseissa" oikein ärsyttää; se, että samasta sarjasta näkee yli 10 täsmälleen samaa pukua vaiko se, että he nimenomaan cossaavat sarjasta X.

  Ja lopuksi vielä kommenttia aiheeseen 1. Tuota paljon kisaavien cossaajien mollaamista on kieltämättä näkynyt jonkun verran. Kateus ja siitä seuraava pahan puhuminen tuntuu olevan aika yleistä Suomen skenessä ja veikkaisin syyn olevan ainakin osaksi suomalaisessa kulttuurissa. Kulttuurissamme ei oikein ole tapana pitää meteliä itsestään ja ne jotka niin tekevät muuttuvat muiden silmissä helposti huomiohakuisiksi ja ärsyttäviksi. Esimerkki vähän aiheen vierestä mutta silti myös aiheeseen liittyen: suomalainen konttorirotta ei kehtaa pyytää luottamustehtävää tai palkankorotusta koska se olisi kulttuurissamme epäsopivaa, mutta jos mennään vaikkapa Lontooseen sitä palkankorotusta ei tipu jos itse ei osaa pyytää. Pointtina tässä oli siis se, että meilläpäin tämä itsensä esille tuominen nähdään helposti hyvin negatiivisena asiana, mikä heijastuu myös cosplayharrastukseen. Moni haluaisi itse olla se kokenut kisaaja joka loistaa lavalla ja napsii palkintoja kuin makeisia, mutta jos oma rohkeus tai taidot eivät riitä on paljon helpompaa alkaa mollata niitä konkarikisaajia sanoen "voi elämä taasko se on tuolla, ihan hirvee huomiohuora!!1". Samasta syystä niitä vähän paljastavammin pukeutuvia cossaajia dissataan ja nimitellään lutkiksi; haukkujat todennäköisesti tahtoisivat itse olla huomion keskipisteenä ja saada positiivista palautetta mutteivät vain kehtaa toteuttaa haaveitaan koska yleisen mielipiteen mukaan se on paheksuttavaa.

  Pitkä viesti on pitkä, mutta minkäs teet kun ajatuksia herää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitkät viestit ovat pitkiä, eikä pituudessa kuulukaan kitsastella, jos juttua oikeasti riittää. ;)

   Hmm, mitä enemmän luen Vocaloid-sepityksiä, sitä enemmän käsitän, minkälainen ero minun tavallani fanittaa ja vocaloidistien tavalla fanittaa välillä on. Olen aika sisäsiittoinen fani. Mitä tapahtuu minun ja lempisarjojeni ja -hahmojeni välillä, tapahtuu tiukasti vain meidän välillämme. Harvemmin ryömin ulos luolastani katsomaan, onko niitä muitakin faneja olemassa jossain virtuaalimerien tuolla puolen, koska en tarvitse juuri muuta kuin sarjan ja hahmoni.

   Vocaloidit taas tulevat koloistaan ulos pällistelemään maailmaa, koska ilmeisesti siis hauskannäköinen hahmo ei ole se, mikä heille riittää ja keksivät potentiaalisesti kivalle hahmolle itse loput tarinasta. Jotain, mitä en tekisi itse ikuna tai ikinä. Olen niin tottunut tähän toiseen tapaan toteuttaa asioita. Eli, voidaan kysyä, olenko minä (ja mahdollisesti muut samaa mieltä olevat) tylsä, kun hyväksyn vain tuotantoyhtiöiden ja palkkaa maksettavien taitelijoiden tarinat ja hahmot. Kuulostaa aika rankalta sanoa, että fanit olisivat kykenemättömiä tarinoimaan kauniisti. Satun vain tykkäämään fandomien virallisesta puolesta. Eli minä pidän rajoista, toiset sitten tykkäävät olla hieman vallattomampia.

   Kisa-asiaan en jatka mitään sen kummempia kuin että asiaa puhut. Olisi kyllä kiva, jos ihmisten kateutta voitaisiin karsia jotenkin pois, mutta tässä lienetään liikkua sellaisissa asioissa, joissa voidaan muuttaa vain yhden yksilön mielipidettä kerrallaan.

   Poista
  2. Jakamalla työnsä, oppimalla kritiikin ja muiden harrastajien neuvojen kautta kehittyy uskomattoman paljon. Uusia tekniikoita, uusia inspiraatioita, uusia kiinnostuksenkohteita, mitä vain. Ei kannata jäädä nurkkaan jököttämään ja pitämään kynsin hampain kiinni jästipäisyydestään ja tavoistaan, jos siis on halua kehittää omia taitojaan ja itseään ihmisenä yleensä. Näin on myös cosplayn suhteen. Vocaloid onneksi tarjoaa laajan skaalan erilaisia pukuja samalle hahmolle, jos muuta hyvää ei ole niin ainakin ne vocamuksut tulevat kokeilemaan erilaisia asioita päästen kuitenkin cossaamaan lempihahmoaan.

   Ja fanart-puvut. Ymmärtäisin närkästyksen, jos kyseessä tosiaan olisi jokin rajoitettu sarja, jossa on tiukasti oma maailmansa. Mutta Vocaloidien kanssa näin ei yksinkertasesti ole. En todellakaan menisi rinnastamaan esimerkiksi Kingdom Hearts-fandomin verinen lolita-punkkari-Roxas-keksintöjä Vocaloidien eri pukuihin. Vocaloid perustuu fanien luomaan kaanoniin, Kingdom Hearts ei. Tässä olet täysin missannut jutun juuren.

   Ihan näin loppukaneettina vielä: Hetaliasta on olemassa myös alkuperäinen manga. Joka on huomattavasti enemmän tolkullisempi ja johdonmukaisempi kuin anime.

   Poista
  3. Enpä tätäkään kommenttia sen kummemmin kommentoi, kuin, että kiitos tästä asiallisuudesta. Jossain "oikean animun" ja fandompohjaisen ilmiön välillä taitaa tosiaan olla jokin musta aukko, joka imaisee osan ymmärtämisestäni. Vähän niin kuin joku yrittäisi väittää minulle, että J.K. Rowlingia ei olisi olemassa ja oikeasti Potterit olisi kirjoittanut kasa ficcareita. Muuttaako Potter-sarja tuolloin olemustaan? (ei.)

   Poista
 5. Ane-ue: Hyrr. Kuulostaa hiukan juuri sensuuntaiselta jutulta, mitä ajattelinkin. Ymmärrys ei vielä ole tähän mennessä koskaan riittänyt fanart-puvuille.... Ei niistä toki vihainenkaan voi olla, jos cosplayn käsite on toisella erilainen. Menee silti täytyy myöntää, että se menee täysin minun käsitykseni cosplaysta ulkopuolelle ja siksi sellaiset puvut eivät lämmitä. Ei, ei se ole cosplayta minun mielestäni. Eikä loppujen lopuksi ole paha, jos tämän tämmöistä harrastaisi vain kourallinen ihmisiä, mutta minua ihan tosi kylmää ajatus conista, jossa joka toinen on omatulkintainen versio jostain lempihahmonsa puvusta.

  VastaaPoista
 6. "Ei, ei se ole cosplayta minun mielestäni."

  "--minua ihan tosi kylmää ajatus conista, jossa joka toinen on omatulkintainen versio jostain lempihahmonsa puvusta."

  TOTUUS ON paras :D:D ja nöyryys :D:D ja lähdemateriaaliin tutustuminen :D:D

  VastaaPoista
 7. "En pidä sitä enää cosplayaamisena."
  Hei Ane jarrua vähän niihin sanoihin. Miten joku voi edes määrittää cosplayta? Cosplay on laajakäsite!

  Oikeasti, aluksi olin ihan tyytyväinen sun kommentteihin Wax, mut sitten Vocaloidin jälkeen se tyytyväisyys raukesi. Olisin uskonut että olisit miettinyt asiaa enemmän, ennen kun sanot sanojasi. Tutustu Vocaloid fandomiin enemmän ennen kun sanot mitään. Sama koskee Hetaliaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensinnäkin luulen, että siinä missä minäkin ilmasisin kertovani vain oman mielipiteeni ja käsitykseni asioista, on Anellakin oikeus siihen ja varmasti hänkin ymmärtää, että mielipiteeseen on oikeus kaikilla muillakin. Olen minäkin kyllästynyt siihen, että jokaikisen mielipiteenilmaisun yhteydessä on pakko selittää, että ei yritä mielipidettään kailottamalla varastaa kenenkään toisen sananvapautta tai yritä vaikuttaa jumalalta.

   Maistan närkästyksesi. Ja koska tästä kommentista en nyt oikein saa selvää, mikä osa aivan tarkkaan ottaen on sen laukaissut Vocaloid-kohdassa, niin tyydyn arvailemaan ja vastailemaan sen mukaan:

   Hetalia- ja Vocaloid-viha on tylsä juttu, mutta toivottavasi tajusit, että sanoessani olevani ärsyyntynyt, tarkoitin olevani pikemminkin tympääntynyt näin visuaaliselta kannalta siihen näkyyn, että kärjistetysti sanottuna joka neljäs cossaaja esimerkiksi Chibiconissa tuntui olevan Vocaloidista. Shonen-teemaisessa tapahtumassa tunsi olevansa Vocaloid-teemaisessa tapahtumassa. Vähän niin kuin Ropeconissa larppaajat kokevat olevansa animeteemaisessa tapahtumassa (näin kärjistetysti sanottuna tämäkin). Noh, koska en ole ihan niin kapeakatseinen ihminen, että tyytyisin vain tympääntymään ja ragettamaan ympäröivästä näystä, päädynkin nimenomaan kysymään sitä itse harrastajilta, koska tapittamalla niitä Youtube-videoita tämä tyhmä blogisti ei tunne edelleenkään saaneensa jutun jujusta kiinni, koska ilmesesti on vain niin tyhmä.

   P.s. Olen katsonut kaksi kautta Hetaliaa.

   Poista
 8. Voi voi voi voi voi voi. Jos netissä julkisesti lausuu kärkkään mielipiteen, on oltava valmis se myös perustelemaan eikä sanoa olevansa kyllästynyt "selittelemään" sitä. Vocaloidcossien määrästä avautumalla avaat vain ison matopurkin, varsinkin jos tosissasi väität ettei voi olla uskollinen fani jos ei omista kyseistä äänisyntetisaattoria joka ei a.) ole peli b.) mitään muuta kuin - kas, puhesyntetisaattori jolla voi luoda musiikkia. Aikoinaan netissä dinosaurusten aikaan nykyistä vocaloid-innostusta vastasi OS-tanit, eli käyttöjärjestelmien antropomorfisoidut animetyttöversiot. OS-taneista tehtiin videoita, fanarttia, cosseja, oheistuotteita, vähän mitä sattuu. Tällä logiikallasi olisi ollut moraalisesti väärin cossata tai piirtää fanarttia OS-tan-hahmoista, ellei kämpästä löydy tietokonetta jokaiselle käyttöjärjestelmälle Windows ME:stä Ubuntuun. Vaikka käyttöjärjestelmä on vain kasa koodia, ei sillä ole mitään persoonaa.

  Ilmiö ei siis ole mitenkään uusi ihmetys, vastaavia löytyisi varmasti enemmänkin jos niitä lähtisi miettimään.

  "Eli, voidaan kysyä, olenko minä (ja mahdollisesti muut samaa mieltä olevat) tylsä, kun hyväksyn vain tuotantoyhtiöiden ja palkkaa maksettavien taitelijoiden tarinat ja hahmot. Kuulostaa aika rankalta sanoa, että fanit olisivat kykenemättömiä tarinoimaan kauniisti"

  Melko härskiä. Kyllä niihin palkallisiin "oikeisiin taiteilijoihin" kuuluu kaiken laista Stephanie Meyeriä ja Johanna Tukiaista joita kukaan ei (toivon mukaan) voi vakavalla naamalla väittää taitaviksi tarinankertojiksi. Monessa Vocaloid-videossa, etenkin kolmiosaisessa Synchronity-eepoksessa ( http://www.youtube.com/watch?v=bg59is5AyUg ), on enemmän juonta ja kerrontaa kuin mitä keskiverrossa Disney-filmissä. Karu totuus on se, että palkkaa nostavat artistit eivät välttämättä ole kovin taidokkaita, vaan heidän tavaransa on myyvää ja valtaväestöön uppoavaa. Markkinoita ei hallitse ruusuinen haihattelu, vaan kylmä käteinen. Vaikka olisit huipputaidokas kirjoittaja/taiteilija/mikälie, mutta teemasi ei vastaa meneillään olevia trendejä, saat etsiä kustantajaa täältä ikuisuuteen.

  Ja miksikö vocaloid-taiteilijat eivät sitten laita voimavarojaan omiin projekteihinsa? Varmasti laittavatkin, mutta kaikki eivät tahdo jäädä koppiinsa peukaloita pyörittelemään, vaan saavuttaa suurempaa yleisöä ja jakaa faniutensa muiden kanssa - aivan kuten cossaajatkin. Vocaloidin oikeudet omistava Yamaha on näyttänyt vihreää valoa useillekin faniprojekteille jopa siihen asti, että tekivät eräästä niconicon (japanin "youtube") vocaloid-laulajasta (Piko) virallisen vocaloidin.

  Piko on nykyisin tällainen "aito" palkollinen laulaja, jonka musiikkia on kuultu Gintama-animen lopputunnarinakin. Samalla tavalla aloitti myös nykyisin levyttävä ja nimekäs artisti Hyadain (säveltänyt esimerkiksi yhdelle Japanin myydyimmistä naisartisteista eli Koda Kumille), tekemällä Mega man&Final Fantasy-tarinavideoita omilla pelimusiikkiremixeillään niconicoon ja youtubeen. Ja niin edelleen ja niin edelleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huhhuh, pistitpä hankalan palan tarkastella, mutta vastaan parhaani mukaan.

   "Jos netissä julkisesti lausuu kärkkään mielipiteen, on oltava valmis se myös perustelemaan eikä sanoa olevansa kyllästynyt "selittelemään" sitä. "

   Ja mikäli tällä viittasit tähän kohtaan---> "Olen minäkin kyllästynyt siihen, että jokaikisen mielipiteenilmaisun yhteydessä on pakko selittää, että ei yritä mielipidettään kailottamalla varastaa kenenkään toisen sananvapautta tai yritä vaikuttaa jumalalta."---> Niin toivottavasti olet myös huomannut originaalitekstissä majailevat disclaimerit. Kerro toki, jos johonkin muuhun kohtaan viittaat. Kyseessä on vain ja nimen omaan minun asiattomat ja itsekeskeiset mielipiteeni asioista jotka ärsyttävät.

   Kaiken lisäksi koko teksti on kirjoitettu myös osin parodisesti ja satiirisesti, eli hyymörin keinoja käyttämällä ihan vain sen takia, ettei kaikkia oteta ihan niin turhan verisen vakavasti ja kirjaimellisesti, kuten epäilin että tässä saattaa käydä. En ole esimerkiksi sylkemässä kenenkään Vocaloid-cossaajan naamalle, enkä myöskään osoittamassa tympääntymyksiä kellekään Vocaloidista cossaavallekaan.

   Loppuun kuitenkin kiitos lisävalotuksestasi loideja koskien.

   Poista
 9. Tuo vocaloid juttusi on vähän samaa luokkaa kuin sanoisi että jostain RPG-pelistä omatekemän hahmon cossaaminen on tyhmää. Tietty itse vaattett/armori/aseet ym tulee varmaan pelin jostain 100 eri vaihtoehdosta yhdistelemällä lemppari, mutta jos hahmon luo ja nimeää itse..? Eikä kaikissa peleissä ole edes minkäänlaisia (mainittavia) juonia.

  Ja minusta kaikki saa cossata ihan mitä haluaa jos kokee sen cossattavaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pysyn tässäkin omalla linjallani, vaikka onhan tuossa tavallaan pointtia. Joskus joku on ehdottanutkin ohimennen tällaista ns. "kokoa ja cossaa" -tyyppistä pukuprojektia, mutta minulle on ehdoton ei. Mikäs siinä, jos toiset niistä pukuilevat. Minusta se kaartaa vain hieman enemmän sinne omien hahmojen, roolaamisen jne. harmaalle puolelle. Mikäs siinä on Vocaloidejenkaan kanssa. En vain koe niitä kumpiakaan mielenkiintoisina yhtään samalla tavalla kuin niin sanottuja perinteisiä hahmoja. Pakko painottaa edelleen, että kyse oli vain omasta kokemuksestani Vocaloid-hahmoista, eikä se tarkoita, että sen tarvitisi olla kenenkään toisen.

   Poista
 10. Mistä ajattelit puhua Potuttaako 2/2:sessa? :3 Ajatuksiasi on mielenkiintoista lukea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. :) Teenpäs temput, enkä paljasta liikoja etukäteen.

   Poista
  2. Jännityksellä odottaen! Oletko milloin julkaisemassa toisen osan?

   Poista
  3. Viikon sisään, luulenma. Sitä ennen ilmestynee vielä kuitenkin yksi tutoriaali.

   Poista
 11. Itsekkin meinasin silloin kun tämän tekstin julkaisit niin kommentoida tuota Vocaloid-asiaa, mutta huhhuh tätä kommenttien määrää tästä aiheesta! :'D
  Itse cossaan kyllä Vocaloideja, juurikin näiden videoiden pohjalta ja se ei ole oikeastaan laiskuutta, vaan sitä, että pidän asiasta ja haluan näin ilmaista itseäni, ihan niinkuin muidenkin cossien tavoin, tosin Vocaloid innostukseni ei ole samanlaista kuin esimerkiksi erinnäisten pelien ja elokuvien (+kirjojen) suhteen, vaan paljon pinnallisempaa..
  Eli oikeastaan samoilla linjoilla menen, vaikka näitä hahmoja olen cossannut, mutta kiellän sen olevan laiskuutta ;D
  Tosin kyllä helpon puvun työstäminen aika ajoin on paljon mieluisampaa ja hermoja säästävää, itsellä on myös vielä lisättävänä se, että aina en löydä animeista/peleistä/elokuvista niitä helppoasuisia hahmoja, jotka miellyttäisivät minua niin ulkonäöllisesti+luonteeltaan+monelta muulta seikalta..

  Omasta tekstistäni tuli nyt varmastikkin sekava ja olen aikalailla itseäni puolusteleva (haha), mutta toivottavasti tästä löytyy jokin punainen lanka :'D Seuraavaa "Potuttaako" osaa odotellessa~

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tosiaan viittaa helppoihin pukuihin missään nimessä, enkä missään suhteessa. Olen maistanut "helppojen" pukujen karvasta makua jo useammin kuin kerran, joten siitä ei ole kyse, kun sanon "laiska" cossaaja. Lisää aiheesta jatko-osassa.

   Ihan hyvin selvää pointeista sai. ;)

   Poista
 12. Kiitos, paljon tuli asiaa, mistä olen samaa mieltä ja muista en esitä eriävää mielipidettä, lähinnä totean että kaikki asiat eivät minua häiritse.

  Tuo (ryhmä)glomppaaminen on jotain, mitä en kestä ja siinä nousee vain mittari niin pahasti punaiselle, että jätän asian sikseen.

  Juoksukilpailut... jos ne pystyttäisiin kieltämään kokonaan, olisin todella iloinen. Yksi hyvä syy on juuri turvallisuus, sillä itse olen joskus joutunut juoksemisen uhriksi ja kaveri vielä huonommalla tuloksella.

  Seuraavana ragettamisen aiheena on juuri tuo arvostelu. Ja myönnän, minäkin arvostelen, mutta en suoraan ihmisen nenän edessä ja nenä pitkänä tuijottele ketään. Yleensä ihan kaveriporukassa puhutaan yleisestä tasosta tai voidaan jotain tokaista, mutta aina cossaajan edessä käyttäydyn kauniisti. Ellei suoraan kysy, onko jotain parannusehdotuksia. Koska kaikki eivät voi olla täydellisiä ja aina ei voi onnistua. Yleisesti ottaen, suokaa ihmisille vapaus harrastaa rakastamaan harrastusta.
  Cosplay ei ole niin serious business.

  ~destine

  VastaaPoista
 13. Niin, tuo arvostelu on siinä mielessä kaksipiippuinen asia, että joka tapauksessa, vaikka kuinka leikkii enkeliä, ei tietääkseni kukaan voi olla arvostelematta joskus toisten pukuja ja jopa ihmisiä vähintään omassa mielessään. Ne tosiaan ovat sitten niitä asioita, jotka eivät toivottavasti koskaan pääse julkisuuten, ulos omista piireistä, ellei siihen ole oikeasti hyvää syytä.

  VastaaPoista